Jak degustować whisky?
2021-09-15 12:47:58 | artykuł sponsorowanyWhisky uważana jest za jeden z najbardziej eleganckich mocnych trunków. Aby móc w pełni docenić jej właściwości aromatyczno-smakowe, należy kierować się zasadami profesjonalnej degustacji. A zatem co zrobić, aby jak najlepiej poznać wyjątkowy smak whisky? W niniejszym wpisie tłumaczymy, jak powinna wyglądać degustacja whisky. Zapraszamy do lektury.
Degustacja whisky – na czym polega?
Tradycyjna degustacja whisky to proces kilkuetapowy, który wymaga naszej cierpliwości i otwartości na nowe doznania – bez znaczenia, czy interesującym nas trunkiem jest klasyczna, charakterna szkocka whisky, czy też nieco łagodniejsza irlandzka lub np. coraz popularniejsza tajwańska. W każdym przypadku powinniśmy w pierwszej kolejności skupić się na każdym z elementów podlegających ocenie (wyglądzie, zapachu i smaku whisky), a dopiero później podjąć próbę przeprowadzenia ujęcia całościowego. A więc na czym polegają poszczególne części ceremonii degustacji whisky?
Degustacja whisky – ocena walorów wizualnych trunku
Zanim zachwycimy się smakiem whisky, poświęćmy chwilę jej wyglądowi. W tym celu przelejmy jej niewielką ilość (nie więcej niż 25 ml) do szklanki. No właśnie, jakiej szklanki? Chociaż mogłoby się wydawać, że najlepsze do poznawania smaku whisky (i innych jej właściwości) są charakterystyczne szklanki z grubym dnem (tumblery, czyli tzw. szklanki old fashioned), do przeprowadzenia profesjonalnej degustacji whisky warto wykorzystać specjalny kieliszek w kształcie tulipana (tzw. sniffer).
Gdy tylko poczujemy się gotowi – przyjrzyjmy się uważnie trunkowi znajdującemu się w kieliszku. Jaka jest jego barwa? Jasna czy ciemna? Opisalibyśmy ją jako złotą, miedzianą czy raczej bursztynową? A może brunatną? Zapamiętajmy nasze spostrzeżenia. Dla kontrastu możemy podłożyć pod kieliszek kartkę papieru lub białą chustkę. Barwa stanowi cechę charakterystyczną większości marek whisky. Produkty z poszczególnych gorzelni różnią się pod względem intensywności i odcieni barwy. Na barwę wpływ może mieć rodzaj beczki, w której alkohol dojrzewa oraz czas dojrzewania. Bywa również tak, szczególnie w tańszych markach, że barwa jest po prostu modyfikowana spożywczym karmelem. Wiemy na pewno, że pod względem identyfikacji cech charakterystycznych dla danej marki barwa ma znaczenie, natomiast rozważając aspekt barwy w ujęciu rynku ogólnie, nie można jednoznacznie stwierdzić, że np. whisky ciemniejsza będzie smakowała lepiej niż jaśniejsza.
Degustacja whisky – ocena zapachu
Najprawdopodobniej już po zakończeniu pierwszej fazy degustacji każdy koneser chciałby poznać smak wybranej whisky, ale apelujemy o cierpliwość. Najpierw przekonajmy się, jakimi akcentami zapachowymi charakteryzuje się wybrany przez nas specjał. W tym celu powoli zbliżmy kieliszek do nosa i rozpocznijmy identyfikację zapachów. Zacznijmy od płytkich wdechów, które możemy z czasem pogłębiać. Oddalmy na chwilę kieliszek, pomyślmy o rozpoznanych aromatach i ponownie przesuńmy go do nosa. Czynność tę możemy powtarzać kilka razy. Im dokładniej zapoznamy się z bukietem trunku, tym pełniejsze będzie nasze doświadczenie związane z degustacją whisky!
Degustacja whisky – ocena smaku
Doszliśmy w końcu do kluczowego etapu degustacji, podczas którego mamy okazję dowiedzieć się, jak smakuje whisky, której postanowiliśmy dać szansę. Podobnie jak w przypadku badania jej właściwości aromatycznych – zalecamy niespieszne podejście. Zacznijmy od naprawdę małych łyków. Stopniowo przyzwyczajajmy język do alkoholu, aby przy każdym kolejnym podejściu móc rozpoznać inne niezwykłe smaki whisky. Możliwe, że w ustach znajdziemy powtórzenie rozpoznanych już nut zapachowych. Niekiedy jednak będziemy mieli okazję zachwycić się zupełnie innymi akcentami. Jakie smaki whisky może rozpoznać uważny degustator? Różnego rodzaju nuty owocowe i kwiatowe, deserowe, tytoniowe, orzechowe czy korzenne. W przypadku torfowych whisky smaki mogą przywodzić na myśl również np. wodorosty a nawet wędzone ryby. Co oczywiste – whisky może być w pełni wytrawna i wymagająca lub łagodna i lekko słodka. Pamiętajmy, że mówiąc o tym, jak smakuje whisky, powinniśmy skupić się również na jej posmaku, czyli wrażeniach smakowych towarzyszącym nam po zakończeniu degustacji!
W przypadku których trunków warto zdecydować się na profesjonalną degustację? To już zależy wyłącznie od nas. Może być to zatem gustowna whisky single malt, jak i świetna mieszana, taka jak whisky Ballantine’s lub whisky Johnnie Walker, czy też amerykańska whiskey Jack Daniels. Smaki każdej z nich z pewnością warte są bliższego poznania!
Artykuł Partnera
fot. Adobe.stock